De Kast staat voor het eerst op één in de Friese top 100, met de live-uitvoering van In Nije Dei.
De lijst wordt gemaakt op basis van stemmen van luisteraars van Omrop Fryslân. Fans fan De Kast (Fansite) hebben dit jaar online campagne gevoerd.
Kijk hier het gehele stuk van de uitzending waarin Syb (en ook Sytse) in voorkomen:
De Fryske top 100 bestaat al meer dan 20 jaar, en daarvoor was er een Friese top 40. Die werd uitgezonden op Tweede Kerstdag. Daarin heeft De Kast wel op één gestaan.

Wekenlang op twee

“Dat was de enige keer dat we ooit met De Kast op één gestaan hebben”, zegt zanger Syb van der Ploeg. “In de Nederlandse top 40 hebben we in dat jaar wekenlang op nummer twee gestaan, maar de eerste plek hebben we nooit gehaald.”
Dat kwam door het overlijden van de Britse prinses Diana. “Elton John had daar een liedje over geschreven, en dat kwam toen op één.”
En in de jaren daarna heeft De Kast nooit op één gestaan in de Fryske top 100. “Toen kwam Reboelje, met Marije Maria. En Gurbe heeft heel lang op één gestaan. Jong talent, zeg maar”, lacht Van der Ploeg.

Drie keer in top 100

In Nije Dei staat dit jaar drie keer in de Fryske top 100, en alle drie versies staan dit jaar hoger dan een jaar geleden. De versie van Elske DeWall is 17 plekken gestegen, van 64 naar 47, en de versie van Pieter Sahieter klom van 22 naar 16.
Dat In Nije Dei nu zo populair is, kan komen doordat De Kast vorig jaar het 30-jarig jubileum vierde, zegt Van der Ploeg. “Dat jubileum vieren we nu al drie jaar. De Kast is ‘alive and kicking’!”
Bron: omropfryslan.nl
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie