Sytse Broersma

Sytse Broersma

Geboren: 17 april 1961
Rol bij De Kast: bassgitarist, songwriter, backing vocals

Op 17 april 1961 werd Sytse Broersma, basgitarist van De Kast, geboren in Reitsum. Hij is getrouwd met Klazina en samen hebben ze twee dochters: Lotte en Mirte.

Sytse is opgegroeid met pop-/rockmuziek, dus was het geen verrassing dat hij, na met succes het VWO te hebben afgerond, ging studeren aan de MPA (Muziek Pedagogische Academie), later omgedoopt tot Conservatorium. Hij volgde hier de brede opleiding Schoolmuziek-B, waar hij met veel facetten van muziek in aanraking kwam. Toch is hij uiteindelijk geen muziekleraar geworden, wat eigenlijk wel de bedoeling was.

Toen Sytse weigerde in militaire dienst te gaan, was het bijna logisch dat hij zijn vervangende dienstplicht mocht vervullen als muziektherapeut in het Psychiatrisch Ziekenhuis in Franeker.

Omdat muziek zijn leven bleef beheersen, kwam Sytse in 1987 terecht in het bandje “Wish to Escape”, dat later De Kast werd … toen al samen met Syb, Peter en Kees. Sytse heeft veel nummers voor De Kast geschreven, waarvan menige titel een hit werd. Vooral het schrijven van Friestalige nummers vond hij geweldig.

Als er voor een film of voorstelling een Friestalig nummer geschreven moest worden, dan deed Sytse dat meestal. Zo schreef hij voor Friesland 500 het nummer “Eltse grins foarby” en voor de film De Fûke het nummer ”Wa’t ik bin”. Beide singles bereikten in de Nederlandse hitlijsten de top10. Voor de film “De hel van ‘63” scheef hij later ook nog “De Hel foarby”.

Sytse beleefde met De Kast de grote successen in de jaren ‘90 en maakte alles mee waar hij als jongen alleen maar van kon dromen. Toen De Kast in 2002 besloot om een poosje op “non actief” te gaan, moest ook Sytse zijn eigen weg vinden totdat de band vanaf 2006 op projectbasis weer actief werd.

In deze minder actieve jaren van De Kast begon Sytse zijn eigen bedrijfje: Noorderzon Muziekproducties. Hiermee is hij, naast zijn activiteiten voor De Kast, zelfstandig actief in de muziekindustrie. De kernactiviteiten zijn het componeren en produceren van muziek in zijn eigen Noorderzonstudio. Hier schrijft hij niet alleen muziek voor De Kast, maar ook voor andere singer/songwriters. En wat er vroeger even niet in zat, gebeurt nu wel: Sytse geeft ook muziekles, met name gitaar en basgitaar.

De laatste jaren wordt Sytse steeds vaker gevraagd om muziek te schrijven voor theater-producties. Zo heeft hij onder andere muziek mogen schrijven voor:
– Circus Mouww (Sneek 2011);
– De stad waar ooit … (IJlst 2014);
– Ik, Martinus (Sneek 2015);
– Baltic Blues (IJlst 2016);
– Elk Sines (2017, over het beroemde café van Tjerkje op De Klieuw);
– De Wylde Boerinne (2018, naar de prachtige gelijknamige novelle van Holtrop).

In zijn studio schrijft Sytse de muziek voor deze producties en speelt/zingt hij samen met dochter Lotte alle mannen- en vrouwenpartijen in.
Inmiddels is Sytse ook begonnen met het schrijven en componeren van muziek voor de musical/rockopera “De Tocht”, over de Elfstedentocht. Deze musical zou in oktober 2021 in première moeten gaan.

Maar ondanks dit alles zullen we Sytse natuurlijk altijd terug blijven zien als basgitarist van De Kast.