Nico Outhuijse

Nico Outhuijse

Geboren: 4 april 1972
Rol bij De Kast: drummer, backing vocals, songwriter

Nico Outhuijse werd op 4 april 1972 geboren in Harlingen. De bijnaam van Nico is “Ouwe Roede” … bij het team is niet bekend waarom.

Nico is sinds 1994 actief in De Kast. Omdat drummer Dikkie Visser destijds problemen kreeg met de te varen muzikale koers van De Kast, organiseerde de KRO in het TV-programma “Wie o Wie” een talentenjacht. Nico kwam als winnaar uit de bus en werd zo de nieuwe drummer. Begin 1995 nam De Kast in de STU-STU-Studio van producer Henk Temming en technicus Sander van Herk vier nieuwe nummers op, met Nico voor het eerst achter de drumkit. En dus maakte ook Nico de grote succesjaren van De Kast mee, eind jaren ’90 … van de gewaagde eerste grote concert in het Abe Lenstra Stadion tot een 3x in één weekend uitverkocht Gelredome in Arnhem.

Vanaf het moment dat Nico in 1994 zijn verscheidenheid aan bandjes inruilde voor zijn plaats als drummer bij De Kast, is hij doorlopend in de studio te vinden, zowel thuis als in een professionele set-up, dit vaak samen met Syb. Net als Syb had hij talrijke ideeën die hij niet kwijt kon binnen De Kast. Hij twijfelde dan ook niet lang om De Kast te verruilen voor Spanner toen dat project eenmaal vaste vorm kreeg. De sound van Spanner gaf hem meer ruimte om zijn energie te kristalliseren en hij drumde met meer plezier dan ooit tevoren. In de SyCo Studio, die hij samen met Syb exploiteert, produceert hij naast Spanner bands als Autumn, Fragment, Ilanois, Mink en vele anderen.

En zo verlaten Syb en Nico eind 2002 samen De Kast. Eind november 2002 wordt de tweede editie van de Fryske Stjerrejun in Thialf Heerenveen het afscheid van Friesland voor De Kast met Syb en Nico. Het afscheid van de rest van Nederland vindt plaats in de Arena in Amsterdam op 21 december 2002. Nog één keer spelen de vijf leden, waarvan het grootste gedeelte al ruim 17 jaar bij elkaar is, de sterren van de hemel voor hun trouwste fans.

Maar schijnbaar kruipt het bloed waar het niet gaan kan, want 4 jaar later – in november 2006 – kwam De Kast tijdens de Fryske Music Night in Leeuwarden weer in de oude bezetting bij elkaar voor een reünieconcert. Dit smaakte naar meer en De Kast was weer terug: mèt Syb en Nico! Weliswaar op “projectbasis”, maar een project als “Kerst met De Kast” werd toch een jaarlijks terugkerend fenomeen door het hele land, waar veel fans naar toe kwamen.

Naast drummen heeft Nico zijn eigen studio: The Grien Room in Leeuwarden. Hier produceert hij, naast albums van De Kast, ook voor o.a. The New Shining, Jelle B, Zipp, Twarres en Kayak. Hij scoorde met zijn productie van The New Shining een landelijke radiohit. Het nummer “Can’t Make Up My Mind” werd maandenlang gedraaid op 3FM, Radio 1 en 2, Radio 538 , Q-Music en vrijwel alle regionale zenders. Daarnaast werd de Radio 2 Top 2000 behaald. Het nummer is afkomstig van het album “Stripped/Full Circle”.

Naast De Kast was Nico ook enige tijd actief als drummer in Motel Westcoast en Syb & Band. Voor Nico was het project Syb & Band een uitermate geschikte manier om zijn veelzijdigheid en talent voor het spelen van covers naar buiten te brengen.