Roelof Jan Feersma Hoekstra

Roelof Jan Feersma Hoekstra

Geboren: 9 Oktober 1986
Fan van De Kast sinds: 2006
Hobby’s: Muziek, Reizen, Titanic, Films

Ik ben Roelof Jan Feersma Hoekstra en ben geboren op 9 Oktober 1986 in ziekenhuis De Sionsberg te Dokkum. Sinds 2006 speelt De Kast een rol in mijn leven. Toen De Kast eind 2002 uit elkaar ging was ik net 16 jaar en deden de liedjes van De Kast mij nog niet veel. Ik kende sommige liedjes wel via mijn moeder, die al wel fan was sinds het begin, echter zelf kon het me amper tot niks schelen. In die tussentijd dat De Kast uit elkaar ging was ik tussen de 16 en 20 jaar oud en beleefde ik mijn eerste hartzeer en andere ervaringen in mijn leven waarover in sommige liedjes van De Kast gezongen word. Ineens kon ik me herkennen in nummers als “Graag” en “Hart van mijn Gevoel” en vond de liedjes eigenlijk best wel mooi. Ook voelde ik me trots op de Friese komaf van de band en het feit dat ik uit dezelfde regio kom als de meeste bandleden. Toen medio 2006 bekend werd dat De Kast een, wat toen nog leek, eenmalige reunieconcert zou geven vond ik dat ik deze kans moest grijpen om toch in elk geval 1 keer De Kast gezien te hebben. Die avond in November 2006 werd ik echt fan. Het overviel mij, wist niet zo goed wat mij overkwam en toen we bij het WTC Expo het parkeerveld afreden merkte ik dat m’n benen aan ‘t trillen waren. Ik besefte mij dat ik echte fan was geworden. Ik werd al gauw lid van het destijds populaire Syb van der Ploeg forum en leerde zodoende ook andere projecten kennen waar Syb aan meedeed. Nadat De Kast toch weer besloot op te treden en hun eerste optreden op 31 Maart 2007 in de Pompstee te Roden was, kon ik testen of m’n gevoel nog steeds zo heftig was. Intussen had ik online veel fans leren kennen en was het voor mij de eerste keer dat ik iedereen die ik online was leren kennen, in het echt tegenkwam. Heerlijk om de passie voor de band zo met elkaar te kunnen delen. De band stond te popelen die avond om op te treden, Syb kon niet wachten tot het intro afgelopen was om te knallen. Die energie, dat ‘vuur’ wat De Kast die avond liet zien, was voor mij de bevestiging die ik zocht. Ja ik ben ECHT fan, het was geen eenmalige bevlieging tijdens het reunieconcert 4 maanden daarvoor. Waar veel fans hun ‘hoogtijdagen’ als fans eind jaren 90 begin deze eeuw hadden, waren dat voor mij de jaren tussen 2007 en 2010. In die jaren speelde De Kast alleen nummers uit hun meest succesvolle tijd. Het zijn nummers die ze schreven toen ze zelf nog jonge mannen waren en met die teksten kon ik mij het beste identificeren.

Toen kwam het nieuwe werk van De Kast, wat een heerlijke spanning was dat en wat keken we er naar uit met z’n allen. De Kast had een volwassener geluid gekregen, gerijpt maar nog altijd zo herkenbaar. Nu we intussen alweer 14 jaar na hun eerste album na hun ‘break’ zitten word ik zelf ook ouder en ga ik me ook steeds meer met de teksten van recentere albums identificeren. Het nummer “De Hemel” hebben we zelfs op de uitvaart van mijn vader gespeeld. De Kast blijft, ook in de coronatijd, een actieve rol in mijn leven vervullen.

De Fansite kost tijd en energie en ik ben tijdens het verzamelen van leuke oude beelden ook weer pareltjes tegengekomen die ik nooit eerder had gezien. Zo blijf je toch ook altijd weer terugkijken naar het verleden, wat ook voor mij een groot deel van de charme van De Kast blijft. Mijn hoogtepunt met De Kast blijft toch voor mij het eerste concert in de Pompstee te Roden in 2007 maar ook het 30 jarig jubileumconcert in AFAS in December 2019 is een hoogtepunt. Wat De Kast voor Friesland maar nog belangrijker, voor mijzelf betekend hebben is niet uit te drukken in woorden.

Het is een emotie, een uitlaatklep, een constante factor in mn leven die in elk hoofdstuk van m’n leven weer op een andere manier kleur weet te geven. Soms is het ‘vuur’ heftiger aanwezig bij mij dan andere keren, maar het is er altijd. Zoals ik een andere fan laatst hoorde zeggen: De Kast zit in het hart van mijn gevoel.

Los van De Kast ben ik ook nog geïnteresseerd in muziek van Bryan Adams, Celine Dion, Within Temptation, Adele. Ook de liedjes van Michael Jackson en Whitney Houston blehr ik graag mee. Ook bezoek ik de andere projecten van Syb zoals Motel Westcoast en Best of Britain en heb daar een hoop muzikale kennis mee opgedaan en een waardering gekregen voor muziek van The Eagles en Venice. Echter zou ik me daar niet fan van willen noemen. Eigenlijk heb ik best wel een brede smaak in muziek,  er staat zelfs wel eens praise gospel muziek op bij mij thuis als ik daarvoor in de stemming ben. Foute jaren 90 feestje? Dan mag je mij ook bellen om mee. Verder reis ik enorm graag met mijn vriend de wereld rond, vind het prachtig om te zien wat de wereld allemaal te bieden heeft qua mooie plekken.

Deze fansite is eigenlijk opgericht met het gevoel alle fans op 1 centrale plek samen te kunnen brengen. Binnen de grote verstrooide online wereld, 1 plek te hebben waar alles samenkomt. Alle albums, alle TV uitzendingen, alle leuke weetjes. Een site door, en voor fans. Ik hoop echt dat jullie zullen genieten van deze website, hij is door ons met veel liefde voor de band en tijd in elkaar gezet.

Groetjes van Roelof Jan