Kees Bode

Kees Bode

Geboren: 27 Januari 1966
Rol bij De Kast: toetsenist, songwriter

Kees Bode werd op 27 januari 1966 geboren in Den Haag. Hij groeide daarna op in Wijk Bij Duurstede en Dokkum, maar woont nu alweer meer dan twintig jaar in Kollum.

Al vroeg ontwikkelt Kees zijn grote hobby: vogels kijken. Hij doet dit al vanaf zijn zevende jaar en al op heel jonge leeftijd wilde Kees ornitholoog (vogeldeskundige) worden. Dat is door zijn uiteindelijke keuze voor muziek niet helemaal gelukt, maar tot op de dag van vandaag is Kees veel in de natuur te vinden. Hij “twitcht” vaak, wat inhoudt dat je op vogelmeldingen van anderen afgaat. Dat is vaak niet naast de deur en of je succes zult hebben, weet je nooit. Begin 2013 is hij daarom overgestapt op de natuurmeldingensite: www.waarneming.nl waarop gemakkelijk alles wat in de natuur te zien is gedocumenteerd kan worden, eventueel met een foto erbij.

Rond zijn tiende jaar krijgt Kees klassieke pianolessen van Fennie Hoepelman in Wijk Bij Duurstede. Later volgt hj in Dokkum lessen in akkoordenleer bij Jacques Platenkamp. Begin 1985 gaat hij deel uitmaken van het bandje Wish To Escape, samen met Peter en Syb van der Ploeg, waar in 1987 Sytse Broersma zich bij aansluit en Nico Outhuijse in 1994 Dikkie Visser vervangt. Zoals bekend wordt de naam van dit bandje rond 1992 omgedoopt tot “De Kast”, met de nodige, bekende, grote successen tot gevolg. Op dat moment laat hij zijn voornemen om ornitholoog te worden varen en gaat volledig voor de muziek. Dat lukt prima. Tussen 1997 en 2002 behoort De Kast tot de populairste bands van Nederland en worden vrijwel alle prijzen gewonnen die er zijn.

Als Syb en Nico in 2002 besluiten een Engelstalige rockband op te richten en De Kast verlaten, gaat Kees mee in de Nije Kast: het jaar “Van Riis tot Riis” van 2003 tot 2004, met Jan Tekstra als zanger en Fokke de Jong op drums. Ook begint Kees dan met het geven van muzieklessen aan huis. Met het geven van deze muzieklessen is hij gewoon doorgegaan toen De Kast vanaf november 2006 weer op projectbasis ging optreden. Inmiddels heeft hij er alweer 15 lesseizoenen opzitten.

Naast De Kast is Kees eigenlijk altijd wel actief geweest in bluesbandjes. In de jaren negentig was hij ook toetsenist bij Paulus de Blueskabouter uit Dokkum,vanaf 2005 bij Ubrabaya uit De Triemen en op dit moment speelt hij alweer 5 jaar bij Tuff Luck uit Akkrum.

Tijdens al die muzikale jaren heeft Kees uitgebreid onderzoek gedaan naar (elektrische) piano’s, vleugels, synthesizers, Hammonds en alles wat met toetsen en muziek te maken heeft. Dit met de bedoeling om het beste instrument te vinden en vooral: welk instrument voor welke band en welke muziek geschikt was. Geïnteresseerden vinden het hele verhaal hier: https://www.keesbode.nl/persoonlijk/mijn-instrumenten.

Tot slot een veel gebruikt citaat van Kees:

“ Van mij mag het verboden worden om huiskatten vrij naar buiten te laten. Ik heb erg veel last van katten die in mijn tuin komen vissen in de vijver, m’n tuinvogels de stuipen op ‘t lijf jagen of de border als kattenbak gebruiken. ‘t Is mijn huisdier niet, maar hij komt hier wel!”