In de serie ’Sleutelmomenten’ belicht de hoofdpersoon ijkpunten uit zijn/haar leven. Deze week: zanger Syb van der Ploeg. Hij scoorde hits met zijn band De Kast en trekt nu met repertoire van The Beatles en de Rolling Stones langs de theaters. „Ik was een gevoelige jongen. Daarom koos ik voor de muziek, daarin kon ik mijn emoties kwijt.”

Hij is een beetje later. Kleine kinderen, zie je. „Die kunnen je schema wel eens in de war sturen.” Maar voor Syb van der Ploeg het podium op moet, neemt hij alle tijd om te praten over zijn leven en loopbaan. Zijn rode draad? „Alles proberen. Niet op de uitgestippelde route blijven, maar verder kijken. Ik hou ervan af en toe een stunt uit te halen. Natuurlijk ben ik daarmee wel eens op mijn bek gegaan, maar meestal bracht het me verder.”

Sleutelmoment 1

De dag: 6 juni 1997De plek: het Abe Lenstra Stadion in HeerenveenDe doorbraak van zijn band De Kast„Ik kon wel aardig timmeren, ik kon wel aardig schaatsen en ik was gek op muziek. Ik was gedreven, maar ik had te weinig talent om in de sport de top te bereiken. In de muziek kwam ik wél met mijn hoofd boven het maaiveld. Ik kom uit Noordoost-Friesland, een streek met een harde mentaliteit. Niet lullen, maar werken. Eelt op je ziel. Ik ben een gevoelige jongen. Daarom koos ik voor de muziek. Daarin kon ik mijn emoties kwijt.”„Eerst werkte ik ook nog in de bouw, maar toen ik 20 was, stak ik al mijn tijd in de band. Want als je écht wat wil, moet je er volledig voor gaan. Met de jongens van De Kast begonnen we met eigen muziek met Friese teksten. Vanwege dat Fries vroegen platenmaatschappijen zich af of er wel publiek voor was. Dat stimuleerde ons alleen maar om er nóg harder tegenaan te gaan. Het was een soort geldingsdrang, een Friese stijfkoppigheid met het motto: we kunnen hier best wel wat. Als stunt boekten we toen het Abe Lenstra Stadion. Om de kaarten verkocht te krijgen, deden we optredens bij alle muziekwinkels in Noord-Nederland. Uiteindelijk stonden er 12.000 mensen in het stadion onze liedjes mee te zingen. Toen kregen de platenbazen er vertrouwen in. Het was het jaar van de Elfstedentocht, dus het sentiment was ook positief over Friesland.”Met hits als In Nije Dei , Hart van mijn Gevoel en Woorden Zonder Woorden groeit De Kast uit tot één van de populairste popbands van Nederland. Hun concert op het strand van Lemmer trekt 20.000 bezoekers. Optredens in het Gelredome en Ahoy zijn allemaal uitverkocht.

Sleutelmoment 2

De dag: een zomerdag in 2001De plek: thuis in JorwertHij stopt met De Kast„Na vier jaar succes met De Kast begon ik het eenzijdig te vinden. Ik had het gevoel dat ik werd geleefd. De druk van steeds weer een nieuwe single, steeds weer de promotie en iedere keer weer een nieuwe concertreeks holde me uit. Ik had er geen trek meer in en wilde wat anders. Daarom stelde ik voor om een jaar niks te doen, maar de anderen wilden door. Toen ben ik even helemaal gestopt met De Kast.’’„Ik speelde daarna in een voorstelling over Wim Sonneveld en in een musical over Rembrandt. Daarom verhuisde ik naar Amsterdam, maar dat was niks voor mij. Ik kan niet zonder de rust en de ruimte van Friesland. Ik wil hardlopen, vogels kijken en vissen.”„Terug in Friesland kwamen ook De Kast-kriebels weer terug. We hebben daarna weer vaak samengespeeld en ook onze jubilea gevierd, met speciale concerten. Nu is het een hobbyband. Als we tijd en zin hebben spelen we.”

Sleutelmoment 3

De dag: een zomerdag in 2004De plek: een motel in Los AngelesHij bedenkt een idee voor theaterconcerten„Ik was een maand in Californië met het plan om liedjes van De Kast in het Engels uit te brengen. Daar ontmoette ik veel mensen uit de Amerikaanse muziekwereld. Als je daar rondreist, besef je dat die regio de basis is voor muziek die de hele wereld heeft bereikt. Denk maar aan grote namen als The Eagles, Fleetwood Mac, The Byrds, Joni Mitchell en Steely Dan. Samen waren ze de grondleggers van de Westcoast Sound. In een motel in Los Angeles bedacht ik het idee om de mooiste nummers van die stroming te vertolken bij een theaterconcert. Ik haalde er bevriende muzikanten en zangers bij met stemmen die bij mijn stem kleurden. Ik dacht: misschien is er een publiek voor als we daarmee langs de Nederlandse theaters reizen. Nou, dat was er. Het raakte overal uitverkocht. Sindsdien komen we ieder seizoen met een nieuwe versie. En overal zit het vol.”

Sleutelmoment 4

De dag: 10 augustus 2009De plek: het kaatsveld in FranekerHij ontmoet zijn latere vrouw Adriana„Eerlijk gezegd had ik Adriana al jaren eerder gezien. Ze was toen amper 18, ik was 36. Dus dat kon niks worden, dacht ik. Toch intrigeerde haar uitstraling me enorm. In die tijd zat ik niet goed in mijn vel. Mijn relatie was voorbij en het leek wel of iedereen tegelijk aan me trok. De onrust van de rock-’n-roll zette mijn leven op zijn kop. Daarom zette ik haar uit mijn hoofd.”„Ze is actrice. Ik was onder de indruk toen ik haar op het toneel aan het werk zag. Haar emoties en haar stem lieten me niet los, maar we hadden geen contact. Een paar jaar later kwam ik haar weer tegen bij de PC in Franeker, het grootste kaatsevenement van Friesland. Een enorme drukte, maar alles wat daar om ons heen gebeurde, is ons ontgaan. We hadden alleen maar oog voor elkaar. Steeds dacht ik: het kan toch niet dat zo’n lief meisje bestaat? We hebben de hele nacht gepraat, maar het leek me niet verstandig om een relatie aan te gaan. Ik was er nog niet aan toe.”,,Later stuurden we elkaar berichtjes. Op een dag schreef ze: als je niet verder wil, houdt het op, maar ik wil je tóch graag zien. Dezelfde avond zat ik bij haar op de bank. Twee verbonden zielen. Inmiddels hebben we een dochter van 9 en een zoon van 7 jaar ’’

Sleutelmoment 5

De dag: 20 december 2018De plek: het hart van dorp KubaardHij koopt een schooltje waar hij gaat wonen en werken„Ik was altijd op pad. Daarom zocht ik een huis met genoeg ruimte om te repeteren en nieuw werk te schrijven. In Kubaard waren te weinig kinderen om het schooltje in leven te houden. Ik had het geluk dat ik het kon kopen. De verbouwing viel fors tegen, want het vergt nogal wat om van drie klaslokalen een woning te maken. Wc’s genoeg, maar de keuken en badkamer vroegen veel tijd en geld. Gelukkig kon ik in de coronatijd lesgeven bij een muziekschool, zodat er toch wat inkomsten waren. Het oude gymzaaltje is nu een theatertje, waar we repeteren. Toen onze tournees tijdens de pandemie moesten stoppen, gaven we daar ook concerten. Achteraf was die pandemie een zegen, want het dwong me om nieuwe dingen te bedenken. Zó is het Simon en Garfunkel-project ontstaan dat ik met Maarten Peters doe.”,,Ook bedachten we in de gymzaal het idee voor theaterconcerten met liedjes van de Rolling Stones en The Beatles. Daarbij speelt ook meestergitarist Harry Sacksioni mee. Het is een soort wedstrijd waarbij we fans van de bands apart van elkaar in de zaal zetten om de vete zogenaamd uit te spelen. Maar het is vooral een excuus om die mooie nummers te brengen. Zelf leen ik bij die concerten mijn stem aan de nummers die Mick Jagger zong. Ook een man die nooit lang twijfelt, maar vooral dóét.”

Artikel geschreven door: Jan Vriend

Dit artikel stond ook in andere kranten. Hieronder 2 voorbeelden