© Harlinger Courant, Joachim de Ruijter

In ‘De Ondernemer’ vuurt de HC iedere week een reeks vragen af op een Harlinger ondernemer. Deze week: Nico Outhuijse, drummer van de Friese band De Kast, producer en eigenaar van geluidsstudio The Grien Room, waar bands terecht kunnen voor opnames.

Je bedrijf in één zin.

Expertise en grote passie voor het opnemen, produceren, mixen en masteren onder zo optimaal mogelijke omstandigheden.

Waar is je onderneming goed in?

Samen met de opdrachtgever alles uit de kast te halen om op een hoog niveau een compositie neer te zetten. Dit valt of staat natuurlijk met de kwaliteit van de song en de muzikanten die meewerken. Als er een band komt, dan maak ik het liefst zoveel mogelijk gebruik van de basis van de band maar als er bijvoorbeeld een soloartiest komt dan kan ik putten uit mijn eigen muzikale vriendenkring met ervaren studiomuzikanten zoals drummer Hans Eijkenaar (o.a. Anouk & The Voice), Frank van Essen van String Attached (Martin Garrix, Bono, The Edge, The New Shining, De Kast en andere grote namen), gitarist Jeff Zwart en bassist Johannes Adema (o.a. Motel Westcoast & Dilana Smith), multi-instrumentalist Hubert Heeringe (o.a. Ten Sharp, Beste Zangers, Motel Westcoast), gitarist Rik Meijer, met wie ik veel producties samen doe, bekend uit de rockscene en nog vele andere namen. Veel van deze studiomuzikanten hebben ook een thuis-studio zodat je ook gemakkelijk online kunt samenwerken. Het is mooi om door een creatief proces samen tot een goed eindproduct te komen. digitaal, cd of vinyl – die laatste weer terug van lang weggeweest.

Hoe zou je graag omschreven willen worden door klanten?

Meest belangrijke in dit proces is dat er een klik is en vertrouwen in elkaar. Ik heb veel geduld en sta open voor de wensen van de artiest en ben goed in coachen en aanmoedigen om zo het beste resultaat naar boven te halen. Ik bespeel zelf ook meerdere instrumenten en kan me daardoor goed inleven in wat een productie nodig heeft.

Waar ligt voor jou de uitdaging?

Een eindproduct neerzetten waar zowel de klant als ikzelf blij mee ben. Je begint als het ware met een leeg doek en je hoopt te eindigen met een mooi en kleurrijk ‘schilderij’.

Heb je ook dingen die erbij horen, maar die je liever niet doet?

Als je wat mindere muzikanten tot je beschikking hebt gaat er veel tijd verloren aan het editen van de opnames, minst leuke van het vak maar nodig om tot een goed eindresultaat te komen. Ook boekhouding iss niet mijn hobby maar daar heb ik mijn zus Antoinette van der Galiën-Outhuijse voor, die zzp’er is in de administratieve dienstverlening.

Wat vind je van het beleid voor ondernemers van de gemeente Harlingen?

In mijn werk heb ik niet direct te maken met regelgeving van de gemeente Harlingen. Wel hoop ik dat de gemeente culturele activiteiten blijft ondersteunen. Cultuur en muziek moet voor iedereen toegankelijk zijn en blijven

Wat vind je lastig aan ondernemen?

Als zelfstandig ondernemer in mijn branche is het soms hollen of stilstaan. Het ene moment heb je je handen vol aan projecten en er zijn ook periodes dat het rustiger is maar gelukkig heb ik ook nog de jaarlijkse optredens met De Kast.

Hoe ontspan je?

Lekker op de bank, Netflix, Formule1 en sport kijken. Nu ik weer in Harlingen woon ga ik ook vaker lekker socializen bij mijn familie. Bezoeken van een leuk concert vind ik op zijn tijd ook leuk.

Hoe was het ondernemen in de corona-tijd en heeft het tot nieuwe inzichten geleid?

Met name 2020 was een heel vervelend jaar. De Kast bestond in 2020 dertig jaar en er stond een grote tour gepland die vanwege de corona-maatregelen werd gecanceld. Ook alle studioprojecten werden gecanceld in verband met de anderhalve meter-maatregel waardoor ondernemen mij onmogelijk werd gemaakt. Daardoor ben ik in 2021 veelal online gaan werken zodat de motor kon blijven draaien. Gaande dat jaar werd er weer meer mogelijk en kon ik aan de slag met filmmuziek voor een film van Steven de Jong. Ook kon ik mijn gewone studioprojecten weer doen omdat de anderhalve meter-maatregel verviel.

Wat merk je van de energiecrisis?

Ik heb twintig jaar in Leeuwarden gewoond, in een groot pand met beneden een studio. Zelfs voor de energiecrisis was het prijzig om dat pand warm te houden, gelukkig ben ik eind 2021, net voor de energiecrisis naar de binnenstad van Harlingen verhuisd. Daar heb ik een klein en goed geïsoleerd huis met lage energiekosten. Daar heb ik op de begane grond een thuisstudio waar ik 80% van mijn werk kan doen zoals produceren, mixen en masteren. Daarnaast huur ik een studioruimte van Marcel en Tineke (café ‘t Skûtsje) voor een paar dagen per maand, waardoor ik praktisch met tijd en energie omga.

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?

Ik hoop dat er leuke projecten op mijn pad blijven komen. Ik ben breed inzetbaar, ik werk niet alleen met bands, zangers en zangeressen maar ik doe ook reclamespots, filmmuziek en zelfs special-effects bij films. Zolang mijn gezondheid en mijn oren het toelaten wil ik dit werk zo lang mogelijk zelfs tot na mijn pensioen doen. Het maken en produceren van muziek is een passie en voor mij voelt dit niet als werk.

www.thegrienroom.com
nicoouthuise306@hotmail.com