“Niets te verliezen” na 28 jaar op Vinyl

Niets te verliezen op dubbel-LP
25 oktober 2024 is het (bijna) 28 jaar geleden dat De Kast hun cd-presentatie gaf van het album “Niets te verliezen”. Dat was op 7 november 1996. Al die jaren later, komt nu – door samenwerking van muziekdistributeur Coast to Coast met platenlabel CNR – het meest succesvolle album van De Kast dan tóch uit op dubbel LP. Het album is tot op de dag van vandaag het best verkochte album van de Friese band aller tijden en betekende tevens de definitieve doorbraak.

Singles
Verdeeld over een periode van zo’n 2,5 jaar, worden er 6 singles uitgebracht die op dit album staan of zouden komen te staan. De eerste was al in 1995: “Ik mis je”. Als 2e track was het nummer “Prikkeldraad” te horen . Begin 1996 volgde “Een Teken Van Leven” dat in de Rabo top 40 de 31ste plaats wist te behalen. In de nazomer van 1996 volgden nagenoeg tegelijkertijd de singles “Raak” en “In Nije Dei”, waarvan “Raak” de 10e plek wist te bereiken in de Mega Top 50. Van “In Nije Dei”, dat als titelsong voor de film “De Gouden Swipe” fungeerde (voornamelijk in Friesland), werden een paar duizend exemplaren verkocht. In het voorjaar van 1997 werden nog de singles “De Ideale Vrouw” en “Droom maar zacht” uitgebracht, die ook weer voor wat tv-optredens zorgden. Maar helaas, een noemenswaardige hit notering werden beide singles niet.

Abe Lenstra concert
Als De Kast op 6 juni 1997 een optreden geeft in het Abe Lenstra stadion, blijkt hoeveel fans de band door de jaren heen al achter zich heeft weten te vergaren. Als eerste band in Nederland geven zij een stadionconcert en het publiek was volgens Omrop Fryslân “ut ‘e skroeven”. Nadat de band de live opnames van het concert terugluistert, blijkt hoe sfeervol het concert was. Met name “In Nije Dei” steekt er met kop en schouders boven uit. De platenmaatschappij wilde eigenlijk “Als ik vliegen kon” (van het volgende album “Noorderzon) als single uitbrengen, met “In Nije Dei (live)” als 2e track. Maar op het allerlaatste moment word toch gekozen om “In Nije Dei” nogmaals op single uit te brengen, ditmaal uiteraard de LIVE variant. Ondanks het feit dat de single “In Nije Dei” een jaar daarvoor geen hoge ogen had gegooid, leek het erop dat de paar duizend mensen die de single wél hadden gekocht, ook op 6 juni 1997 in het stadion aanwezig waren. Luidkeels werd het nummer in het Fries meegezongen. De release van de live variant van “In Nije Dei” bleek een schot in de roos. In Hilversum kwam opeens een Friestalige single binnen met daarop een publiek van 12.000 man in een taal die niemand kende. Nog nooit heeft een Nederlandse band voor zoveel mensen opgetreden en staan daar 12.000 mensen een liedje mee te zingen wat zij niet kennen. Hoe is dat nou mogelijk zullen zij ongetwijfeld gedacht hebben. De single zorgt ervoor dat het album, dat al zo’n jaar lang in de onderste regionen van de cd Top 100 rondzweeft, ineens als een speer op nummer 1 komt te staan.

Het album wordt een enorm succes
Uiteindelijk werden bijna 200.000 exemplaren van het album verkocht en 73.000 exemplaren van de cd single “In Nije Dei”. De band krijgt, onder toeziend oog van miljoenen kijkers, uit handen van Robert ten Brink in zijn programma All You Need Is Love een gouden cd. Van Paul de Leeuw krijgt De Kast, na een optreden in zijn talkshow, een gouden cd single. De platina cd wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse kerstborrel van CNR.

Kortom, dit album verdient het om ook op LP te verschijnen zodat zowel fans als muziekliefhebbers, die het heerlijk vinden om lekker ouderwets een “plaat” op te zetten, weer van dit pareltje “Niets te verliezen” kunnen genieten.

Let op: De oplage is beperkt. Voor de liefhebbers en de verzamelaars: Wees er snel bij en reserveer de LP nu alvast via Bol.com!!!

2 antwoorden
  1. Maruschka
    Maruschka zegt:

    Wow, wat gaaf! Heb die ‘plaat’ echt ‘grijsgedraaid’ 😄Kan ik hier een exemplaar reserveren?

    • Roelof Jan
      Roelof Jan zegt:

      Helaas niet Maruschka maar binnenkort zullen ze ongetwijfeld via de bekende verkooppunten in de pre-sale komen. Als dat zo is dan hoor je het wel

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie