Menig natuurliefhebber heeft de website waarneming.nl weleens geopend. De website bestaat zaterdag exact 20 jaar. Toetsenist Kees Bode van De Kast is fanatiek gebruiker.

Op de site kunnen mensen dat ene zeldzame muisje of kikkertje invoeren die ze hebben gezien, maar een melding van een ‘gewone’ zeemeeuw is ook welkom. De website is er bovendien voor zowel planten als dieren.

Meer dan 78.000 keer

Als Kees Bode eens bij natuurgebied Ezumakeeg is, niet ver van zijn huis, klapt hij de telescoop meteen open.
Hij heeft twee grauwe franjepoten gezien, zeldzame dieren. De telescoop komt erbij om daar zeker van te zijn.
Bode heeft op waarneming.nl al meer dan 78.000 waarnemingen van dieren ingevoerd, de meeste uit zijn eigen omgeving, maar ook in het buitenland.
Toch is de Ezumakeeg één van zijn favoriete plekken. “Op een goede dag in april of mei als ik hier sta heb ik soms al 60 soorten, ik denk als ik nu tel dat ik ook wel op 30, 40 soorten kom.”
Bode is al vanaf zijn zevende jaar bezig met vogels. Tegenwoordig is hij zo geoefend dat hij in een flits al ziet welke soort het is.

Iedere dag een doel

Het doel voor Bode is om op elke datum van het jaar minstens 100 soorten te hebben gezien en genoteerd.
“Dan kijk ik ‘s ochtends: welke soorten moet ik op die datum nog en waar kan ik die het beste te pakken krijgen? Dan ga ik daarnaartoe.”
Met de informatie van al die gebruikers van de website wordt bijgehouden in welke gebieden diersoorten voorkomen.
De data worden gebruikt voor natuurbehoud, onderzoek, beleid en educatie. Maar het is ook een mooi instrument voor hobbyisten, om achter die ene zeer zeldzame vogel aan te rennen die een andere vogelkijker al heeft genoteerd.

Ik wilde ornitholoog worden, maar toen vroeg een conciërge mij voor een bandje, dat werd De Kast.

Kees Bode, toetsenist van De Kast

Twitche, heet dat. Bode doet er ook aan. “Maar dan heb je ook weleens dat je hem niet ziet. Dat kan ook wel een frustrerend zijn, dat kan je wel eens wat boetes kosten.”

Van de muziek naar de rust

De rust van het kijken naar de vogels staat in sterk contrast met zijn werk in de muziek, naast zijn optredens met De Kast geeft Bode ook muzieklessen ‘s middags.
De ochtenden zijn gereserveerd voor de verrekijker. “Het is rock en roll tegenover vogeltjesstilte”, zegt Bode.
“Dat is niet bewust gegaan natuurlijk. Het waren twee hobby’s van mij, vroeger al. Ik wilde vanaf mijn zevende al ornitholoog worden. Maar toen trof ik op school een conciërge op de havo en die vroeg of ik een bandje met hem wilde beginnen, dat is uiteindelijk de Kast geworden.”
Na optredens zet Bode in de auto weleens vogelgeluiden aan. “Om te oefenen, onderweg.”

Geen kantoorbaan

Achteraf heeft Bode geen spijt. “Ornitholoog is voornamelijk een kantoorbaan. Ik heb misschien nu wel meer bereikt op vogelgebied.”
“We kregen tijdens de populariteit van De Kast heel veel aanbiedingen, ook op het gebied van natuur. Zo hebben we meegewerkt aan het 100-jarig bestaan van de Vogelbescherming. We zijn ook met het Wereld Natuur Fonds een week op pad geweest in Zuid-Afrika. Daar sloeg ik natuurlijk meteen op aan.”
Voorlopig lijkt waarneming.nl na die twintig jaar nog niet op te houden, maar mocht dat ooit gebeuren, dan heeft Bode gelukkig alle vogels en dieren ook nog in een Excell-bestandje staan.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie