VOGELAAR ÉN TOETSENIST VAN DE KAST: “BLIJ DAT DE BRUG WEER OPEN IS”

Kees Bode is als fervent vogelaar blij dat de Saatsenbrêge weer open is. Vrijwel iedere dag rijdt hij over de brug vanuit zijn woonplaats Kollum, naar de vogelrijke
natuurgebieden rondom de Súd Ie. Kees is een man van lijstjes en statistieken. Er zijn dagen bij dat hij 100 vogelsoorten in een paar uur tijd kan aanvinken.
“Dat is mij nergens anders in Nederland of zelfs in het buitenland ooit gebeurd”, aldus Kees.

Kees wilde van jongs af aan al ornitholoog, vogeldeskundige worden. Het plan was om biologie te gaan studeren en zich dan te specialiseren op vogels. “Dat is niet gelukt, want ik liep op school de conciërge tegen het lijf, een gitarist waarmee ik een bandje begon.” Het bandje zou uitgroeien tot de Friese poprockband De Kast, waarbij Kees nog altijd toetsenist is. Daarnaast speelt hij alweer tien jaar in bluesband Tuff Luck uit Akkrum. Toch is het vogelen altijd gebleven. Muziek en natuur gaan zelfs heel goed samen. Kees: “Als ik van een optreden terugrij, luister ik naar vogelgeluiden op cd en probeer ik de vogels te herkennen. Van de herrie naar de rust, dat werkt perfect.” Muziekmaken doet hij sinds zijn vierde levensjaar, de fascinatie voor vogels kwam op zijn zevende. “Ik woonde toen in een huis waar mijn slaapkamer vrij hoog lag. Ik keek uit over de tuin en nieuwsgierig als ik was, wilde ik weten welke vogels ik dan hoorde en zag. Toen ik me daar eenmaal in verdiepte, ben ik er nooit weer mee gestopt.” Zo’n vijftien jaar geleden ontdekte Kees de website waarneming.nl, waar waarnemingen van vogelaars nauwkeurig worden bijhouden. Kees zijn doel werd om op iedere kalenderdag honderd soorten te kunnen noteren.

“Ik ben nu vier jaar met die lijst bezig. Soorten die ik vandaag niet zie, probeer ik volgend jaar op deze dag af te strepen. Zo kijk ik iedere dag terug in de waarnemingen van de jaren hiervoor.” Honderd soorten klinkt misschien als een lange lijst, maar het gaat snel volgens Kees. “Op andere plekken, bijvoorbeeld tijdens vakanties, krijg ik met veel moeite in drie weken 60 soorten te zien. Hier zie ik op een goeie dag in april, mei of juni in een paar uur tijd honderd soorten. Dit gebied ligt natuurlijk ook op een trekroute. En er zijn veel broedvogels hier. De zeearend is het paradepaardje de laatste jaren. Daarvoor komt men vanuit heel Nederland hier naartoe. Een paar jaar geleden was het de buidelmees die zo populair was. Ik krijg nog wel eens vragen van mensen of ik die hier nog weer heb gezien. Het is ongelooflijk wat hier allemaal rondvliegt. Er beweegt hier meer dan je denkt.