Tekst: Harry de Jong

Het schrijven van de biografie van De Kast was een mooie uitdaging voor mij als muziekjournalist. Ik heb het wel en wee rond de groep bijna vanaf het begin gevolgd en de meest bijzondere momenten in de carrière van de bandleden van nabij meegemaakt. Je zou mijn verhaal dan ook een soort ooggetuigenverslag kunnen noemen van de belangrijkste hoofdstukken uit de geschiedenis van De Kast. Ik heb gekozen voor de boektitel Op Eigen Kracht omdat Syb, Nico, Peter, Sytse en Kees alles wat ze bereikt hebben, op eigen kracht hebben gedaan.

Ik stond met de neus vooraan toen De Kast z’n eerste echte landelijke doorbraak beleefde in het Abe Lenstra Stadion in 1997. Vanaf dat moment ben ik regelmatig mee op pad geweest. En er zijn tal van momenten waaraan ik plezierige herinneringen bewaar. De presentatie van het vierde studioalbum Onvoorspelbaar op 3 juli 1999 bijvoorbeeld. Op die dag reden ruim zeventig bussen naar een geheime plek ergens in Nederland. Onder grote media-aandacht kwam de stoet uiteindelijk aan bij Studio 22 op het Mediapark in Hilversum. Zelfs het filenieuws werd gehaald.

Maar ik ga hier natuurlijk niet verklappen wat er allemaal in het boek staat. Je kunt in ieder geval voor het eerst het eerst het complete verhaal van De Kast lezen. Vanaf het moment dat in de jaren tachtig onder de naam P.S.A.D.S de eerste voorzichtige schreden op het muzikale pad worden gezet tot aan het spectaculaire jubileumconcert in het Amsterdamse AFAS Live in 2019. Het verhaal wordt ook nog eens verlevendigd door tientallen unieke foto’s.

Daarnaast heb ik geprobeerd om in het boek een uitgebreid tijdsbeeld te schetsen van de jaren waarin De Kast z’n grootste hits scoorde en laat ik de lezer nader kennis maken met artiesten die ooit samen met deze Friese groep de nationale hitlijsten bestormden en aanvoerden. Aan het woord komen onder andere Tears For Fears, Scatman John, Tol & Tol, David Crosby en de groep Venice.

Het boek Op Eigen Kracht verschijnt bij uitgeverij Louise uit Grou en is prachtig vormgegeven. Op zondagmiddag 4 juni vindt de feestelijke presentatie plaats in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Het wordt een middag vol livemuziek en smakelijke verhalen uit de roemruchte geschiedenis van De Kast.

Op de foto bij dit artikel interview ik Syb tijdens de busreis naar het Mediapark op 3 juli 1999. De foto staat ook in het boek.

De hoofdafbeelding van dit artikel komt van de Leeuwarder Courant