Zanger Syb van der Ploeg heeft er spijt van dat hij in 1997 optredens met zijn band De Kast liet prevaleren boven het schaatsen van de Elfstedentocht.

Het was de tijd van In Nije Dei. De band was doorgebroken en trad veel op. ,,Ik keas doe foar de muzyk’’, zei Syb tijdens het schaatsen van de ‘Elfstedentocht’ zondag in de Elfstedenhal in Leeuwarden. ,,Mar dat hie’k net dwaan moatten. Muzyk meitsje kin altyd, de Alvestêdetocht komt miskien noait wer.’’

Syb schaatste een officiële Elfstedentocht, de editie van 1986. Hoewel hij op 4 januari 1997 op het ijs ontbrak, hield hij wel iets over aan de vooralsnog laatste tocht: een vriendschap met Elfstedenwinnaar Henk Angenent. ,,Hy bruts ek troch yn 1997. Wy binne sûnt dy tiid befreone.’’ Een rol in musical De Tocht , die in oktober in première gaat, heeft de zanger annex acteur overigens niet. ,,Ik ha it drok mei oare dingen. Miskien bart it letter. Want it liket my wol leuk.’’

De Kast gaf in 1997 bijvoorbeeld een concert in het stadion van SC Heerenveen. Daar werd onderstaande clip van In Nije Dei opgenomen.